طراحی و تولید هویتزر خودکششی ۱۲۲ میلیمتری جی اچ وای۰۲ خلیفه توسط شرکت صنایع نظامی سودان متعلق به دولت این کشور انجام شده است. نخستین بار این سامانه تسلیحاتی در نمایشگاه دفاعی بین المللی امارات متحده عربی آیدِکس ۲۰۱۳ در معرض دید عموم قرار گرفت. سامانه توپخانه ای خلیفه بر روی شاسی یک خودروی نظامی ۶*۶ نصب شده است که توسط اغلب هواپیماهای ترابری میان وزن قابل حمل و جابجایی می باشد. سودان سامانه خلیفه را به عنوان سلاحی ساده و کارآمد برای انجام عملیات های تهاجمی سریع و با قابلیت پاسخ زودهنگام نظامی در شرایط محیطی گوناگون توسعه داده است. هویتزر خودکششی ۱۲۲ میلی متری خلیفه مستقر بر روی کامیون نظامی ترکیب مناسبی از قدرت آتش و تحرک پذیری در محیط های عملیاتی مختلف را فراهم آورده است. برای بهره برداری عملیاتی از این سامانه تسلیحاتی زمینی به پنج نفر خدمه نیاز است و وزن آن در حالت آماده رزمی به ۲۰۵۰۰ کیلوگرم می رسد. زمان لازم برای آماده سازی خلیفه جهت شلیک تنها ۹۰ ثانیه است و همین مقدار زمان برای ترک موضع توسط این سامانه تسلیحاتی پس از شلیک گلوله کافی خواهد بود. بر این اساس خلیفه قادر است با انجام ماموریت شلیک و ترک موضع سریع و شلیک از موضع جدید خود را از تیررس دشمن حفظ کند و قدرت آتش مطمئنی در اختیار نیروهای خودی قرار دهد.
سامانه توپخانه ای خلیفه به یک هویتزر خودکششی ۱۲۲ میلی متر مجهز است که عملا نمونه بهسازی شده هویتزر روسی نام آشنای دی-۳۰ می باشد. هویتزر دی-۳۰ یکی از پرتیراژترین سامانه های تسلیحاتی جهان به شمار می رود و تعداد بسیاری از کشورهای مختلف نمونه هایی از آن را در اختیار دارند. به همین دلیل است که توسعه سامانه های تسلیحاتی مبتنی بر نصب هویتزرهای ۱۲۲ میلی متری بر روی خودروهای نظامی در میان کشورهای مختلف با اقبال زیادی روبرو شده است و این نوع هویتزرها در مقایسه با نمونه های جدیدتر ۱۵۲ میلی متری روسی یا ۱۵۵ میلی متری غربی پرطرفدارتر هستند. از میان سامانه های خودکششی جدید توسعه یافته توسط سایر کشورها بر اساس این الگو می توان به سامانه های چینی پی سی ال-۰۹ و اس اچ-۲، سامانه سِمسِر محصول قزاقزستان و هویتزرهای سورا و سوکو اس پی آرآر صربستان اشاره کرد.
لوله هویتزر در این سامانه به صورت الکتریکی عمل می کند و زاویه شلیک مهمات آن از ۱۵ درجه تا ۷۰ بالاتر از سطح کابین خودروی حامل است. نرخ آتش بیشینه خلیفه ۸ گلوله در دقیقه است و برد بیشینه گلوله ها ۱۷ کیلومتر میباشد. در مجموع ۴۵ گلوله توسط خودروی سامانه خلیفه حمل می شود. پس از استقرار خودرو در وضعیت آماده باش عملیاتی یک بیل مکانیکی بزرگ در قسمت انتهایی بدنه به سمت پایین هدایت می شود و دو جک هیدرولیکی دیگر نیز در طرفین بخش انتهایی بدنه باز می شوند تا به پایداری بیشتر سلاح در زمان شلیک کمک کنند.
خودروی سامانه خلیفه بر اساس نمونه روسی کاماز ۴۳۱۱۸ طراحی شده و از قابلیت تحرک قوی در سطوح ناهموار برخوردار است. از اینرو این سامانه گزینه مناسبی برای استفاده توسط نیروهای زمینی ارتش های کشورهای آفریقایی به شمار می رود به ویژه بخش هایی از قاره سیاه که پوشیده از بیابان و سطوح ناهموار است. کابین جلویی خودرو محفظه ای کاملا امن برای جای دادن پنج نفر خدمه خلیفه را فراهم آورده است. کابین این خودرو از جنس زره فولادی جوشکاری شده ساخته شده و در برابر مهمات کوچک و ترکش گلوله های توپ مقاوم است. در هر طرف از این کابین دو درب بزرگ تعبیه شده که رو به جلو باز می شوند و بالای آنها نیز پنجره هایی با شیشه ضدگلوله قرار گرفته است. یک محفظه بزرگ پشت کابین خدمه تعبیه شده که مهمات و تجهیزات مرتبط با هویتزر را در خود جای می دهد. در قسمت انتهایی هویتزر نیز یک صندلی نصب شده که ویژه نشستن توپچی است. خودروی حامل هویتزر توان خود را از یک موتور دیزلی توربوشارژ کاماز-۷۴۰ با توان ۲۶۰ اسب بخار تامین می کند. این موتور به یک جعبه دنده دستی متصل است و همه چرخ های آن به سامانه تعلیق خودرو متصل هستند. سرعت بیشینه این خودرو ۹۰ کیلومتر بر ساعت است و می تواند مسافت بیشینه ای معادل ۴۵۰ کیلومتر را بدون نیاز به سوخت گیری مجدد طی نماید. خلیفه به یک سامانه کنترل آتش خودکار مجهز است و خودروی این سامانه مجموعه ای از قطعات یدکی و ابزار و ادوات پشتیبانی میدانی موردنیاز را با خود حمل می نماید.
سایر مشخصه های فنی و عملکردی سامانه خلیفه در ادامه آمده است:
طول: ۹ متر
عرض: ۲/۶۷ متر
ارتفاع: ۳/۴۹ متر
طول لوله: کالیبر ۳۸
وزن گلوله: ۱۴ تا ۲۲ کیلوگرم
حداکثر شیب سطح قابل عبور: ۳۰ درصد
حداکثر ارتفاع موانع قابل عبور: ۰/۵۵ متر
حداکثر پهنای گودال قابل عبور: ۰/۶ متر
حداکثر عمق آب قابل عبور: ۱/۲ متر
منابع:
http://www.armyrecognition.com
http://www.military-today.com