ارتش آمریکا برنامه خود برای استقرار سامانه دفاع موشکی تاد در خاک کره جنوبی را در سال ۲۰۱۷ اجرایی کرد. انتظار می رود این سامانه حتی قادر به رهگیری موشکهای دوربرد هم باشد. اما واقعا تا چه اندازه می توان نسبت به تامین پوشش پدافندی توسط چنین سامانه ای اطمینان حاصل کرد؟
کره شمالی در روز پانزدهم آوریل ۲۰۱۷ در رژه نظامی بزرگ ارتش این کشور که به افتخار کیم ایل سونگ رهبر پیشین برگزار شد تعداد زیادی خودروی نظامی حامل غلافهای نگهدارنده موشک و راکت در معرض دید عموم قرار داد. این نمایش پر زرق و برق تحلیل گران امور نظامی و امنیتی را به این امر معطوف کرد که سلاحهای داخل غلافهای نصب شده روی خودروهای نظامی نه تنها شامل موشک های میان برد بوده بلکه موشک های بالستیک قاره پیما نیز را در بر داشته است. آنچه مشهور است کره شمالی در اوایل سال ۲۰۱۶ توانمندی خود در ارسال ماهواره به مدار زمین را تثبیت کرده است و بطور قطع موشکهای کوتاه برد و میان برد در اختیار دارد و حتی می تواند موشک های بالستیک را توسط زیردریایی نیز شلیک کند. البته هنوز یک ابهام در مورد توانمندی تسلیحاتی کره شمالی وجود دارد که آیا این کشور قادر است سرجنگی هسته ای بر روی موشک های بالستیک خود نصب کند. پاسخ این سوال هر چه باشد یک واقعیت مهم پابرجا خواهد بود. از منظر غرب تهدید واقعی است. بحث مورد توجه در این نوشتار بر این محور استوار است که آیا سامانه های دفاع موشکی می توانند با این تهدید رویارویی نمایند؟
سامانه های دفاع موشکی مانند سامانه پاتریوت ناتو در تجربه های میدانی خود نشان داده اند که در رهگیری موشکهای بالستیک از توانمندی نسبی برخوردار هستند. در جریان جنگ خلیج فارس در سال ۱۹۹۱ سامانه های دفاع موشکی توانستند چندین فروند راکت اسکاد تولید شوروی سابق را ساقط کنند. رژیم صدام حسین این موشک ها را به سوی عربستان و سرزمین های اشغالی شلیک می کرد. گرچه تعدادی از موشکهای عراقی رهگیری شدند اما آمار دقیقی در این زمینه وجود ندارد و گزارشهای ضد و نقیضی منتشر شده که از موفقیت ۴۰ درصدی تا حتی ۸۰ درصدی سامانه های دفاع موشکی آمریکا در رهگیری راکتهای اسکاد خبر می دهد. اسکاد یک موشک بالستیک کوتاه برد به شمار می رود که قادر است اهدافی در فاصله ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ کیلومتری از نقطه شلیک را مورد اصابت قرار دهد. تجربه جنگ خلیج فارس رژیم صهیونیستی را بر آن داشت تا تلاش گستردهای را برای راهاندازی و استقرار سامانه دفاع موشکی خود متشکل از چند لایه مختلف آغاز کند. گنبد آهنین (آیرون دام) بخش مرکزی شبکه دفاع هوایی این رژیم را شکل می کدهد که می تواند موشکهایی با برد ۵ تا ۷۰ کیلومتر را رهگیری نماید. در جریان شلیک های متعدد راکتی از نوار غزه در فاصله بین سالهای ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۴ بنابر ادعای اسرائیل سامانه گنبد آهنین ۵۴۷ مورد از میان ۲۶۹۸ راکت شلیک شده را رهگیری کرد.
سامانه پاتریوت همچنین قادر است موشکهای میان برد را نیز رهگیری نماید. یعنی این سامانه قادر به کشف و انهدام موشکهای بالستیک با برد ۸۰۰ تا ۵۵۰۰ کیلومتر است. از میان دیگر سامانه های مشابه می توان به نمونه اروپایی میدز، سامانه آروو رژیم صهیونیسیت و تاد آمریکا که اخیر نصب آن در کره جنوبی جنجال آفرین شد اشاره کرد. علاوه بر این ناتو از سامانه دفاع موشکی دریاپایه ایجیس استفاده می کند. نقطه اشتراک همه این سامانه استفاده آنها از رادارهای بسیار دقیق زمین پایه دریاپایه است که ضمن شناسایی موشکهای شلیک شده مسیر پرواز آنها را در فضای سه بعدی با دقت محاسبه می کنند. رایانه این سامانه های پافندی پس از تحلیل محاسبه های انجام شده تعیین می کنند که کدام موشک تهدیدی واقعی به شمار می رود و کدام موشک نیاز به رهگیری ندارد چراکه در محلی بی اهمیت یا کم اهمیت از منظر پدافند به زمین اصابت خواهد کرد. به این ترتیب سامانه های دفاع موشکی قادرند میزان تهدید موشکهای شلیک شده را اولویت بندی کنند و بر این اساس برنامه کاری موشکهای رهگیر را مشخص نمایند. در صورتیکه مشخص شود یک موشک به سوی منطقه ای مسکونی با محلی حساس و مهم در حال پرواز است اولویت رهگیری بر روی آن متمرکز می شود.
موشکهای رهگیر قدیمی سرجنگی انفجاری با خود حمل می کردند که در نزدیکی هدف منفجر شده و موشک هدف را منهدم می کردند. این نوع موشکهای رهگیر عمدتا برای دفاع در برابر موشکهای کوتاه برد و میان برد با بردهای کمتر مورد استفاده قرار می گیرند. از سال ۲۰۰۰ نیروهای مسلح کشورهای غربی به استفاده از موشکهای رهگیری روی آوردهاند که سرجنگی انفجاری با خود حمل نمی کنند. این موشکها برای رهگیری موشکهای بالستیک دوربردتر استفاده می شود. سامانه دفاع هوایی مرحله پایانی ارتفاع بلند موسوم به تاد که اخیرا توسط آمریکا در کره جنوبی مستقر شده از چنین موشکهای رهگیری استفاده می کند. این سلاح رهگیر اصابتی و توسط موتور راکتی موشک رهگیر انرژی لازم برای برخورد مرگبار آنها با اهداف تامین می شود. این سرجنگی های اصابتی پس از جداشدن از راکت حامل در مسیر برخورد با موشک هدف قرار گرفته و با انتقال انرژی جنبشی خود موجب انهدام آن می شوند. برای اطمینان از اصابت این سرجنگی به موشک هدف چندین موتور کوچک در طرفین بدنه آن نصب شده که مسیر آنرا در صورت لزوم تصحیح می نماید. مشخصا هیچ تجربه میدانی در رهگیری موشک های میان برد و دوربرد در یک سناریوی واقعی رزمی تاکنون ثبت نشده است. دلیل آن نیز واضح است: این نوع موشکها عمدتا برای حمل سرجنگی هسته ای طراحی می شوند و خوشبختانه پس از جنگ جهانی دوم تاکنون هیچ کشوری از سلاح اتمی در یک رویارویی نظامی استفاده نکرده است.
در آزمایش های انجام شده رهگیری موشک های میان برد در حین پرواز محقق شده است. این موشک های معمولا در فاز میانی در ارتفاع ۱۵۰ کیلومتری پرواز می کنند، یعنی عملا از جو زمین خارج می شوند. موشک های بالستیک قاره پیما تا ارتفاع ۴۰۰ کیلومتری از سطح زمین اوج می گیرند و سرعت متوسط آنها ۳هزار کیلومتر بر ساعت است و می توانند در مراحلی از پرواز خود به سرعت ۱۴هزار کیلومتر بر ساعت نیز دست یابند. برای انهدام چنین اهدافی به دقت بسیار بالا نیاز است. منابع غربی مدعی هستند سامانه تاد قادر است موشک های بالستیک قاره پیما را رهگیر نماید اما تاکنون جزئیات زیادی در مورد آزمایش های احتمالی موفق انجام شده توسط تاد در این زمینه رسانه ای نشده است. یکی از چالش های برزگ دفاع در برابر سرجنگی های چندگانه متعددی است که هرکدام به سویی روانه می شوند. این تهدید زمانی جدی تر می شود که موشک بالستیک حامل تعداد زیادی مهمات اتمی را در قالب سرجنگی چندگانه در جو زمین رها سازد. هریک از این مهمات پس از ورود به جو مسیر متفاوتی را در پیش خواهند گرفت. برای رویارویی با این تهدید برخی از پیمانکاران صنعت دفاعی غربی تلاش کرده اند تا موشک های رهگیری تولید کنند که قادر به حمل سرجنگی های متعدد باشند. هیچ نشانه ای از موفقیت این ایده در عمل مشاهده نشده است. بسیار واضح است که بزرگترین تهدید و چالش پیش روی سامانه های دفاع موشکی رویارویی آنها با حجم آتش بیشتر و گسترده تر ناشی از شلیک موشک های بالستیک مختلف خواهد بود.
www.upi.com
www.globalsecurity.com
سایت خیلی خوبی دارید باآرزوی موفقیت برای شما
ممنون و سپاسگزار
از ابراز محبت شما متشکریم
از حسن توجه شما سپاسگزاریم
سال خوبی داشته باشید با آرزوی موفقیت و سربلندی برای شما
ممنون و سپاسگزار
برای شما نیز سالی پر از خیر و برکت و تندرستی آرزومندیم
مطالب سایت عالیه.ممنون از شما.به امید توفیق روزافزون
ابراز محبت شما مایه دلگرمی ماست
ممنون که سرعت سایتتون بالاست برای این تو خیلی از سایتا رفتم ولی سرعت سایتشون بد بود خداروشکر که راحت چیزی که میخواستم پیدا کردم
از ابراز لطف شما متشکریم
ممنون.مقالات شما واقعا عالی و به روز هستند.خسته نباشید
از حسن توجه شما متشکریم
ممنون از اطلاعات خوبتون دوست عزیز
از بذل توجه سپاسگزارم
ممنون.مطالب شما واقعا عالی و به روز هستند.خسته نباشید
از حسن توجه شما متشکریم
سپاس از وبسایت خیلی خوب و مفیدتون
از بذل توجه شما سپاسگزاریم
مقالات و مطالب مفیدی به اشتراک میزارید همیشه وبسایت شمارا دنبال میکنم
از ابراز محبت شما سپاسگزاریم
مطلب جالب و فوق العاده ای بود
از حسن توجه و بذل محبت شما ممنونیم
سلام ، آمریکا ابر قدرت الفاظ است ولاغیر
یعنی با لفظ و کلمات بازی میکند با تکنولوژی و غیره نمیشود بر تمام دنیا و تمام اندیشه ها مسلط شد ولی با کنترل ذهن ها
میشود
ممنون.مطالب شما واقعا عالی و به روز هستند.خسته نباشید
از حسن توجه شما متشکریم
از بابت اینکه مطالب خیلی خوب و با کیفیت تولید می کنید از شما سپاسگزاریم.
از حسن توجه شما متشکریم
سپاسگذارم از سایت خوبی که دارید موفق باشید
از بذل توجه و ابراز محبت شما ممنونیم
عالی بودید ممنونم موفق باشید به سایت ماهم سر بزنید
از ابراز محبت شما سپاسگزاریم
کارتون خیلی عالیه و جای تبریک داره
از ابراز محبت شما سپاسگزاریم
امریکا فقط ادعاست . ممنون از شما
برا این همه وقتی که گذاشتید باید خیلی تشکر کرد. خوب نوشتید و پر محتوا
از بذل توجه شما متشکریم
آمریکا فقط ادعاست همین. ممنون از شما
بهرحال ماشین تبلیغاتی و دست بالای رسانه ای موجب شده تصویر اغراق آمیزی از توان نظامی این کشور نزد افکار عمومی شکل بگیرد
مطالب شما خیلی پر محتواست. ممنون واقعا
از ابراز محبت شما سپاسگزاریم
ممنون از وبسایت خوب و بروزتون